Venäjän viralliset Sotshi 2014 -olympiarahat julkistettu

olympialaiset 2014
Kuva: moneta.fi


Venäjän keskuspankki on julkaissut erilaisia olympia-aiheisia juhlarahoja kunnioittaakseen Sotshin tulevia talvikisoja ja tukeakseen niiden järjestelyjä.
Viralliset Sotshi-juhlarahat julkaistaan neljässä sarjassa, joissa on kussakin 2 kultarahaa ja 4 hopearahaa.
Ensimmäiset nykyaikaiset olympiarahat lyötiin Suomessa vuoden 1952 kesäolympialaisia varten. Tämän jälkeen useimpien kisaisäntien rahapajat ovat lyöneet omia olympiarahojaan, ja tänä päivinä juhlarahat ovat kuin ovatkin merkittävä osa olympiahistoriaa ja -kulttuuria.
- Näiden virallisten olympiarahojen tuotoilla tuetaan talviolympialaisten järjestelyjä. Myyntituotosta ohjataan tietty summa KOK: n kautta Suomen olympiakomitealle ja sitä kautta myös suomalaiselle huippu-urheilulle, Suomen Monetan maajohtaja Janne Häkkinen toteaa.
Proof-laatuisten kultarahojen nimellisarvo on 50 ruplaa ja lyöntimäärä on 20 000. Muut tiedot: paino 7,78 g, halkaisija 23 mm. Kultapitoisuus on 99,9 %.
Proof-laatuisten hopearahojen nimellisarvo on 3 ruplaa ja lyöntimäärä 35 000. Hopearahat painavat 31,1 g ja ovat halkaisijaltaan 38,6 mm. Proof-rahan tunnistaa peilikirkkaasta taustasta, josta kuva-aihe erottuu mattana. Rahoja käsitellään valmistusvaiheessa vain puuvillahansikkain verhotuin käsin.
Venäjän Sotshi 2014 olympiarahojen viralliseksi jälleenmyyjäksi on nimetty Samlerhuset konserni, johon Suomen Monetakin kuuluu.