Fazer ja Muumipeikko unelmoi lautaspakkaus avaa muumi keräilylautastensarjan

Arabia muumi lautanen
Arabian muumi lautanen - muumipeikko unelmoi 2014

Muumi-innostus saa jatkuvasti uutta tuulta alleen. Uusimpana tuotteenaan Arabia lanseeraa kahdenkymmenen keräilylautasen sarjan. Lautaset tullaan myymään kahden lautasen pakkauksissa. Ensimmäisinä vuoronsa saavat Fazer ja Muumipeikko unelmoi - lautaset. Nämä saapuvat kauppoihin 29.10.2014. Tietomme  mukaan tuotantoerä on 40 000. Kauppojen myyntihinnat tulevat liikkumaan 50-70 euron välillä. Eräät verkkokaupat ottavat jo vastaan ennakkotilauksia. Vaikka julkaisupäivä on vasta 29. päivä, on lautasia kaupan jo internetin myyntisivustoilla.

Arabia joutui aikaistamaan tulevan keräilysarjan lanseerausta sosiaalisen median myötävaikutuksella. Syyskuun lopussa kuljetusliike Wahala Trucking julkaisi Facebook-sivuillaan kuvia tiilitehtaalle hävitettäväksi tarkoitetuista myyntikelvottomista lautaskasoista. Joukossa oli myös Fazer ja Muumipeikko unelmoi - keräilylautasia. Kuvat levisivät muumikeräilijöiden Facebook-ryhmissä ja aiheuttivat suurta kohua sekä spekulaatiota. 

Fazer ja Muumipeikko unelmoi mukeja ei ole ollut tuotannossa pitkään aikaan. Niistä on muodostunut Muumi-keräilyn harvinaisuuksia. Fazerin muumimukit valmistettiin jouluksi 2004. Mukeja valmistettiin 400 numeroitua kappaletta Karl Fazer Cafén tilaamana. Idea aiheeseen oli syntynyt, kun Fazerin arkistosta oli löytynyt Tove Janssonin Fazerille piirtämä keltasävyinen mainos. Alunperin hieman yli kolmekymmentä euroa maksaneen mukin hinta liikkuu tällä hetkellä 3500-4000 eurossa.

Fazer muumi
Fazer muumi lautanen 2014

Muumipeikko unelmoi muki valmistettiin Arabian vuoden 2005 muumiastioiden näyttelyyn. Mukia valmistettiin tuolloin 2005 kappaletta. Mukin kuvituksessa Muumipeikko on kuvattu lähes alkuperäisessä muodossaan, pidempikuonoisena. Kuva on Tove Janssonin kirjasta Vaarallinen Juhannus (1954)

Muumikeräilijöiden piireissä arvostellaan toistuvasti myös mukien valmistamista Thaimaassa. Esimerkikisi kaikki Toven Juhla-mukit on valmistettu Aasian tuotannossa. Tuotteita valmistetaan edelleen myös Suomessa, mutta mukien tuotanto on pääosin siirretty Thaimaaseen. Fiskarsin Helsingin keramiikkatehtaalla valmistetaan kuitenkin edelleen kaikki muumilautaset. Näin myös kaikki kaksikymmentä uutta keräilylautasta. 

Arabia toteuttaa tällä hetkellä sanointaa; "kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa". Muumi-innostus ei ota laantuakseen. Muumikeräily on hurjimmillaan kovaa bisnestä, parhaimmillaan ihanaa omistamisen iloa ja nautintoa kauniista esineistä. Monelle keräilijälle Toven Juhla "rillimuki"-hässäkkä oli liikaa. Tuolloin moni keräilijä lopetti harrastuksensa turhautuneena bisnekseksi muuttuneeseen harrastukseen. Toisaalta uusia muumeihin rakastuneita tulee koko ajan lisää. Faktaa on kuintenkin se, että uusia ihanuuksia tulee lisää ja lisää.

Lisätty 5.11.2014
Aktiiviset muumi-mukien ja -lautasten keräilijät ovat raportoineet että osasta pakkauksista puuttuvat tuotetarrat lautasten pohjasta. Arabia (official) facebook sivusto kertoo että tuotantoprosessin virheen takia näin on päässyt tapahtumaan. Asia on selvitetty ja halukkaat saavat puuttuvat tarrat niin halutessaan.