Postiuudistukset toivat mukanaan ensimmäiset postimerkit

Maailman ensimmäinen postimerkki Penny Black


Penny Black, maailman ensimmäinen liimattava postimerkki
Postimerkkien historia


Postimerkki on merkki, joka kiinnitetään postilähetyksen päälle osoituksena postimaksun suorittamisesta. Postimerkit ovat olleet käytössä jo yli 180 vuoden ajan, ja ne ovat mullistaneet postijärjestelmän.


1800-luvun alussa Britannian postijärjestelmä oli täynnä ongelmia. Postimaksut olivat epäselviä ja kalliita, ja postilaitosta vaivasi korruptio. Vuonna 1837 postimestariksi nimitettiin Rowland Hill, joka oli tunnettu uudenlaisista ideoistaan postijärjestelmän parantamiseksi.

Hillin mukaan postimaksujen olisi oltava edullisia ja yhdenmukaisia. Hän ehdotti, että postimaksut maksettaisiin etukäteen postimerkkien avulla. Tämä helpottaisi postimaksujen keräämistä ja vähentäisi korruptiota.

Hillin ehdotus hyväksyttiin, ja ensimmäiset postimerkit julkaistiin Britanniassa vuonna 1840. Postimerkit olivat mustia ja niissä oli kuningatar Viktorian kuva (Penny Black).

Britannian esimerkkiä seurasivat pian muut maat. Postimerkit otettiin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1847, Ranskassa vuonna 1848 ja Saksassa vuonna 1849.


Father of first stamp Rowland Hill
Postimestari Rowland Hill


Postimerkkien vaikutus postijärjestelmään


Postimerkit tekivät postimaksujen keräämisestä helpompaa ja tehokkaampaa. Ennen postimerkkien käyttöönottoa postimaksut kerättiin kirjeiden vastaanottajilta. Tämä johti usein siihen, että kirjeet eivät menneet perille, koska vastaanottajat eivät olleet maksaneet postimaksuja.

Postimerkit tekivät myös postimaksuista yhdenmukaisempia. Ennen postimerkkien käyttöönottoa postimaksut määräytyivät kirjeen painon ja etäisyyden mukaan. Tämä saattoi johtaa siihen, että postimaksut olivat epäselviä ja vaikeita laskea.

Postimerkit tekivät postista myös edullisemman. Hillin ehdotuksen mukaan postimaksut määräytyisivät kirjeen painon mukaan, mutta ne olisivat edullisempia kuin ennen. Tämä lisäsi postilähetysten määrää ja teki postista entistäkin yleisemmän välineen ihmisten väliseen viestintään.


Postimerkit nykypäivänä


Postimerkit ovat edelleen käytössä nykypäivänä, vaikka postijärjestelmää on kehitetty myös muilla tavoin. Postimerkit ovat silti tärkeä osa postijärjestelmää, ja ne ovat myös suosittu keräilykohde.

Postimerkit ovat myös kulttuurinen ilmiö. Ne ovat usein koristeellisia ja niissä on erilaisia aiheita, kuten historialliset tapahtumat, kuuluisat henkilöt ja luonto. Postimerkit voivat olla myös poliittisia tai taiteellisia viestejä.


Postimerkit tulevaisuudessa


Postimerkit tulevat todennäköisesti säilymään käytössä vielä pitkään tulevaisuudessa. Ne ovat kuitenkin joutuneet haastamaan kilpailun uusilta viestintävälineiltä, kuten sähköpostilta ja sosiaaliselta medialta.

Postimerkkien tulevaisuus riippuu siitä, kuinka hyvin ne pystyvät vastaamaan uusiin tarpeisiin. Postimerkit voivat olla edelleen tärkeä osa postijärjestelmää, jos ne ovat edullisia ja helppokäyttöisiä. Ne ovat kiinnostavia keräilykohteita, jotka auttavat osaltaan säilyttämään postin historiaa ja historiaa yleensäkin.