Postimerkkeily Suomessa 1920- ja 30-luvuilla

 

Kansikuva suomen postimerkkilehdestä vuodelta 1920
Suomen postimerkkilehden kansi vuodelta 1920
(kuvan lähde: kansalliskirjasto.fi)



Suomen Postimerkkilehti on Suomen vanhin ja arvostetuin postimerkkeilyyn ja postihistoriaan keskittyvä aikakauslehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1920 alkaen. Lehden ensimmäinen päätoimittaja oli Olla Teräsvuori, joka oli innokas postimerkkeilijä ja kustantajaLehden kustantajana toimi aluksi Werner Söderström Oy, mutta vuonna 1922 lehti siirtyi Suomen Filatelistiseuran omistukseen.


Kansallisarkisto on digitoinut lehden vanhoja numeroita ja tehnyt ne saataville verkossa. Kansallisarkiston sivuilta voi lukea Suomen Postimerkkilehden digipainoksia vuosilta 1920-1939. Näistä lehdistä voi saada mielenkiintoista tietoutta postimerkkeilyn alkutaipaleista Suomessa 20- ja 30-luvuilla. Esimerkiksi vuoden 1920 ensimmäisessä numerossa on artikkeli Suomen ensimmäisistä postimerkeistä, jotka julkaistiin vuonna 1856. Artikkelissa kerrotaan, että nämä merkit olivat käsintehdyt ja niissä oli leijonavaakuna. Artikkelissa myös esitellään eri merkkien värit, arvot ja harvinaisuudet.


Vuoden 1930 ensimmäisessä numerossa taas on artikkeli Suomen postimerkkien kuvituksista, jotka ovat vaihdelleet eri aikoina. Artikkelissa käydään läpi eri kuvitustyylien historiaa ja merkitystä, kuten kansallisromanttiset, geometriset, heraldiset ja realistiset kuvitukset. Artikkelissa myös arvioidaan eri kuvittajien työtä ja vaikutusta.


Näiden lisäksi lehdissä on paljon muita kiinnostavia aiheita, kuten postimerkkien keräily, vaihto, arvostus, näyttelyt, tutkimus, historia, uutuudet ja muut filatelistiset ilmiöt. Lehdissä on myös kuvia, piirroksia, karttoja ja taulukoita, jotka havainnollistavat postimerkkejä ja niiden taustoja. Lehdissä on myös ilmoituksia, mainoksia, kirjeenvaihtoa, arvosteluja ja huutokauppoja, jotka antavat kuvaa postimerkkeilyn harrastajien yhteisöstä ja toiminnasta.


Suomen Postimerkkilehden digipainokset ovat siis arvokas lähde kaikille postimerkkeilystä ja postihistoriasta kiinnostuneille. Niistä voi oppia paljon Suomen ja maailman postimerkkien kehityksestä ja merkityksestä 20- ja 30-luvuilla. Niistä voi myös nauttia visuaalisesti ja esteettisesti. Niitä voi lukea ilmaiseksi Kansallisarkiston sivuilta tai Suomen Filatelistiseuran kotisivuilta.


Suomen Filatelistiseuran sivuilta voi myös ladata itselleen lehtiä pdf muodossa 1920-luvulta aina 90-luvun loppuun saakka.



Suomen postimerkkilehti
Suomen postimerkkilehden takakansi vuodelta 1930
(kuvan lähde: kansalliskirjasto.fi)