Martti Ahtisaaren ainutlaatuinen elämäntarina ja postimerkit jotka kertovat hänen saavutuksistaan

Ahtisaari vuonna 2000


Martti Ahtisaari oli suomalainen diplomaatti ja Suomen kymmenes presidentti. Hän syntyi Viipurissa vuonna 1937 ja muutti perheensä kanssa Ruotsiin toisen maailmansodan aikana. Hän palasi Suomeen vuonna 1952 ja opiskeli kansakoulunopettajaksi. Hän aloitti uransa ulkoministeriössä vuonna 1965 ja toimi Suomen suurlähettiläänä eri Afrikan maissa ja YK:n apulaispääsihteerinä ja alipääsihteerinä. Hän hoiti Namibian itsenäistymisprosessia YK:n valtuutettuna ja alipääsihteerinä vuosina 1977–1990.  

Ahtisaari valittiin Suomen presidentiksi vuonna 1994 suoralla kansanvaalilla. Hän oli ensimmäinen, joka valittiin presidentiksi puoluekoneiston ulkopuolelta. Hänen presidenttikaudellaan Suomi liittyi Euroopan unioniin ja osallistui aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön. Ahtisaari seisoi niin sanotun sateenkaarihallituksen tukena ja puolusti julkisesti hallituksen kovia leikkauksia. Hän myös edisti Suomen läheisiä suhteita Venäjään ja Baltian maihin.  

Presidenttikauden jälkeen Ahtisaari jatkoi rauhanvälitystyötään vuonna 2000 perustamansa Crisis Management Initiative -järjestön kautta. Hän toimi muun muassa Kosovon rauhanneuvottelujen johtajana ja esitti ratkaisuksi Kosovon itsenäisyyttä. Hän myös välitti rauhaa Indonesiassa, Irlannissa, Keski-Afrikassa ja Syyriassa. Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008 tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta ja monipuolisesta työstään rauhan ja sovinnon edistämiseksi.  

Ahtisaari sairasti koronaviruksen kaksi kertaa vuosina 2020 ja 2021, mutta toipui molemmista. Hän vetäytyi julkisuudesta muistisairauden vuoksi syyskuussa 2021. Hän kuoli Helsingissä 16. lokakuuta 2023. Hänen hautajaisensa pidettiin 30. lokakuuta 2023 Helsingin tuomiokirkossa.  

Ahtisaari oli naimisissa Eeva Hyvärisen kanssa vuodesta 1968 ja heillä oli yksi poika, Marko Ahtisaari, joka on tunnettu muotoilija ja muusikko. Ahtisaari oli myös innokas urheilija ja harrasti muun muassa jalkapalloa, tennistä ja golfia. Hän oli myös suuri musiikin ystävä ja piti erityisesti jazzista ja oopperasta.  

Presidentti Martti Ahtisaaren kunniaksi on julkaistu useita postimerkkejä. Vuonna 2009 Posti julkaisi postimerkin, jossa oli Ahtisaaren kuva ja teksti ”Nobelin rauhanpalkinto 2008”. Postimerkin oli suunnitellut Erik Bruun ja se oli osa Nobel-palkittujen suomalaisten sarjaa.  
Vuonna 1997 Posti julkaisi postimerkin, jossa oli Ahtisaaren kuva ja teksti ”Martti Ahtisaari 60 vuotta”. Postimerkin oli suunnitellut Eeva Oivio ja se oli osa presidenttien syntymäpäivien sarjaa.  
Vuonna 2023 Posti kunnioittaa hänen muistoaan julkaisemalla surumerkin. Mustavalkoisessa postimerkissä on kuvituksena Ahtisaaren kuva ja tekstinä ”In Memoriam Martti Ahtisaari 1937–2023”. Postimerkin lisäksi julkaistaan ensipäivänkuori ja -leima. Kuoressa on tekstinä ”Rauha on tahdon asia”. Surumerkin on suunnitellut Timo Berry. Merkissä käytetyn valokuvan on ottanut Tuukka Koski.