Erikoiserä numeroituja Aalto-maljakoita Iittalalta
Aalto-maljakko, Suomalainen hiekka |
Lehdistötiedote Iittala Kesäkuu 2024:
IITTALA TUO SYKSYYN ERIKOISERÄN SUOMALAISESTA
HIEKASTA VALMISTETTUJA AALTO-MALJAKOITA
Iittala tuo syyskuussa 2024 saataville numeroidut erikoiserät Aalto-maljakoita, jotka on valmistettu suomalaisesta hiekasta. Suomalainen hiekka antaa maljakoille luonnostaan ainutlaatuisen vihreän sävyn ilman erillisiä, väriä tuottavia ainesosia. Erikoiserän maljakot heijastavat Iittalan inspiraatiota suomalaisesta luonnosta. Maljakot valmistetaan Iittalan lasitehtaalla Iittalassa ja ne suupuhalletaan Iittalan lasitehtaan puuseppien veistämiin puumuotteihin.
Iittala tunnetaan lasinvalmistuksen asiantuntijana, aina lasitehtaan perustamisesta, vuodesta 1881 lähtien. Iittalan lasi puolestaan tunnetaan korkeasta laadustaan ja laajasta värivalikoimastaan. Iittalan ytimessä on sitoutuminen käsityötaidon ja lasin asiantuntemuksen ylläpitämiseen, innovaatioihin ja lasin tutkimiseen taiteellisena ilmaisumuotona teollisen valmistuksen ohella.
Syyskuussa Iittala lanseeraa kaksi erikoisversiota Alvar Aallon suunnittelemasta Aalto-maljakosta rajoitetuissa, numeroiduissa erissä. Erikoismaljakot on valmistettu suomalaisesta, Karvialta peräisin olevasta hiekasta. Erikoismaljakoita on saatavilla kahdessa muodossa: 140 mm korkeassa, klassisessa Aalto-muodossa ja leveämmässä, 145 mm korkeassa muodossa. Molemmat muodot kuuluivat Aallon alkuperäiseen lasikokoelmaan, joka esiteltiin ensimmäisen kerran Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1957.
140 mm korkeaa maljakkoa valmistettiin alun perin vuodesta 1937 aina 1960-luvun alkuun, ja 145 mm korkeaa maljakkoa tuotettiin 1930- ja 1940-luvuilla. Molempia on valmistettu joissakin erikoiserissä sen jälkeen. Suomalaisesta hiekasta valmistettu 140 mm maljakko tuodaan saataville 1000 kappaleen numeroituna eränä, kun taas 145 mm maljakkoa valmistetaan ainoastaan 100 numeroitua kappaletta.
Värien kemiaa
Lasin värit saavutetaan lisäämällä lasimassaan erilaisia ainesosia valmistusprosessin aikana. Esimerkiksi koboltti tuottaa sinistä lasia, kun taas seleeni luo vaaleanpunaisia ja syvän oransseja sävyjä. Iittalan lasitehtaalla on noin 200 eri värisävyn laajuinen värikirjasto.
Iittala hankkii tavallisen lasihiekkansa Belgiasta hiekan korkean puhtauden vuoksi. Hiekan puhtaus on olen naista lasinvalmistuksessa, sillä epäpuhtaudet voivat muuttaa lasin väriä ja kirkkautta. Syyskuussa myyntiin tuotavien erikoismaljakoiden vihreä sävy syntyykin suoraan niissä poikkeuksellisesti käytetyn su omalaisen hiekan ominaisuuksista: suomalaisen hiekan luonnollinen rautapitoisuus antaa lasille vihreän sävyn, joka vaihtelee vaaleasta ja hennosta syvään vihreään hiekkaerästä riippuen.
Unescon ihmiskunnan aineettomaksi kulttuuriperinnöksi luokiteltua käsityöosaamista
Jokainen suomalaisesta hiekasta valmistettu Aalto-maljakko on suupuhallettu perinteistä puumuottia käyttäen. Iittalan lasitehtaan puusepät valmistavat muotit Iittalan lasitehtaan verstaalla. Puumuotit antavat lasiesineille elävän pinnan ja ainutlaatuisen viimeistelyn, jota ei voida saavuttaa millään muulla keinolla.
Puumuotteja käytettiin 1950-luvulle asti, minkä jälkeen niitä on käytetty erikoiserien valmistuksessa. Joka kerta, kun kuuma, yli 1000-asteinen lasimassa koskettaa puumuotin pintaa, pinta palaa ja muuttuu hieman. Tästä syystä yhdellä muotilla valmistettujen esineiden määrä on hyvin rajallinen. Perinteinen menetelmä eroaa metallimuottiin puhaltamisesta:
metallimuotissa esine jätetään jäähtymään muotin sisällä. Puumuottia käytettäessä esine nostetaan muotista ja puhalletaan uudelleen useita kertoja massan jäähtyessä asteittain.
'Suomalaisen hiekan käyttö tuo oman ainutlaatuisen piirteensä Aalto-maljakkoon. Yhdistettynä perinteisten puumuottien käyttöön ja Iittalan lasinpuhaltajien taitoihin, ovat erikoiserän maljakot todellisia taideteoksia. Maljakoiden luonnollinen vihreä sävy, joka on hiekan koostumuksen luoma yllätys, on lumoava. Siinä on jotain taianomaista, aivan kuten lasissa materiaalina ja lasinpuhalluksessa itsessään, sanoo Iittalan luova johtaja Janni Vepsäläinen.
Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikat ja taito liitettiin Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 6.12.2023. Iittala oli yksi 17 lasialan toimijasta, jotka tukivat hakemusta Suomesta.
Vuonna 1936 Alvar Aallon lasimaljakkosarja voitti ensimmäisen palkinnon Karhula-littalan lasimuotoilukilpailussa. Esineiden yksinkertainen, orgaaninen muoto oli ajassaan ennennäkemätöntä. Kun maljakkokokoelma sai ensi-iltansa Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937, se aiheutti maailmanlaajuisen sensaation.
Aalto-maljakko on Iittalan ikonisin muoto: klassikko erilaisille kukka-asetelmille, tai sellaisenaan veistoksellinen esine, josta aaltoileva lasi ja siitä heijastuva valo tekee kiehtovan. Se on yksi maailman tunnetuimmista lasiesineistä ja esillä niin yksityiskodeissa, julkisissa tiloissa kuin gallerioissa ja museoissa ympäri maailman, muun muassa New Yorkin Museum of Modern Artissa, jossa Aalto-maljakko on osa pysyvää kokoelmaa.
Tuote- ja hintatiedot
140 mm korkea maljakko tulee myyntiin Iittalan omiin myymälöihin sekä verkkokauppaan. 145 mm korkea maljakko tulee myyntiin Iittala Flagship -myymälöihin (Iittala Esplanadi, Iittala Design Centre ja Iittala Outlet Iittala Suomessa, sekä Iittala Omotesando Tokiossa, Japanissa) ja Iittalan verkkokauppaan. Maljakot tulevat saataville 17.9.2024 alkaen.
Aalto-maljakko 140mm |
Aalto-maljakko 145mm |
Kuvia: https://mediabank.fiskars.com/l/8DbJ85DQLcz8
Lisätietoa:
Lotta Hurttila Global PR Manager lotta.hurttila@fiskars.com
Puh. +358 40 547 3119 www.iittala.com @iittala
Iittala on Fiskars-konsernin rekisteröimä tuotemerkki